Tempat-Tempat Menarik Di Cameron Highlands

Jika anda jemu dengan cuaca panas dan kesesakan ibu kota, larilah sebentar ke Cameron Highlands, destinasi nyaman yang terkenal dengan udara sejuknya yang dingin dan pemandangan yang menakjubkan.

Tambahan pula terdapat banyak tempat menarik di Cameron Highland, menjadikan ia destinasi sasaran popular pelancong tempatan dan antarabangsa. Jika anda sedang merancang percutian ke Cameron Highland, dibawah saya telah himpunkan 40 tempat yang paling menarik untuk anda lawati semasa berada disini nanti.


KHM Strawberries & Jam
40. KHM Strawberries & Jam

Sumber: KHM Strawberries & Jam
Seperti mana YZ Agro Farm, KHM Strawberries & Jam juga adalah sebuah ladang yang diusahakan oleh bumiputera di mana anda berpeluang untuk melawat kawasan kebun untuk melihat keadaan buah strawberi yang masih di dalam ‘habitat’nya serta mendapat peluang untuk memetik buah ini sendiri. Satu pengalaman yang pasti menyeronokkan terutama sekali anak-anak kecil.
Dah dapat merasa kehidupan seperti pengusaha kebun, anda boleh datang ke kedai makannya yang menghidangkan pelbagai jenis hidangan yang menggunakan buah strawberi sebagai bahan asas. Yang syoknya, sambil makan, anda dapat menyaksikan pemandangan sekitar kebun strawberi.

Alamat: KHM Strawberries & Jam, No. 9, Kampung Taman Sedia, Tanah Rata, 39000, Cameron Highland, Pahang

39. Ladang Teh BOH Sungai Palas

Ladang Teh BOH Sungai Palas Cameron Highlands
Sumber: Azami Adi Putera
Hampir setiap hari menikmati teh BOH semasa di rumah, tapi masih tak tahu lagi bagaimana keadaan ladangnya? Dan teringin nak tahu bagaimana teh yang diminum setiap hari ini dihasilkan? Datanglah ke Ladang Teh BOH yang terletak di Sungai Palas ini.
Aktiviti yang boleh dilakukan sepanjang berada di ladang teh ini di samping melihat bagaimana teh diproses di kilang adalah melawat kafenya untuk menikmati pelbagai hidangan yang terdiri daripada teh dan aneka pencuci mulut yang menyelerakan.
Sebelum pulang, anda boleh membeli pelbagai produk teh BOH yang telah dihasilkan segar dari ladang untuk dijadikan buah tangan.
Namun begitu, pengalaman yang paling sukar dilupakan adalah peluang untuk menikmati pemandangan yang disajikan di depan mata ladang teh BOH yang seluas pandangan mata dan penuh dengan kehijauan.

Alamat: Sungai Palas Garden, 39100 Brincahng, Cameron Highlands, Pahang

38. YZ Agro Farm (Kebun Strawberry & Kafe)

YZ Agro Farm Cameron
Sumber: YZ Agro Farm
Tercari-cari ladang yang diusahakan orang muslim? Ini adalah salah satu daripadanya, YZ Agro Farm yang terletak di Tanah Rata.
Setibanya di sini, anda boleh memetik buah strawberi sendiri sebelum turun ke kafe untuk menikmati pelbagai jenis masakan yang ada seperti patin masak tempoyak, mee kari, nasi lemak dan banyak lagi nasi campur lain yang enaknya bukan main. Jangan lupa untuk mencuba pencuci mulutnya juga seperti scone, aiskrim, waffle dan banyak lagi.
Apa yang wajib dicuba? Strawberry smoothie dan strawberry shakenya yang dihasilkan segar menggunakan buah strawberi daripada ladangnya sendiri.

Alamat: YZ Agro Farm, No. 22, Kamping Taman Sedia, Tanah Rata, Cameron Highlands, Pahang

37. Ladang Teh Bharat (Cameron Valley House Tea 1 & Cameron Valley House Tea 2)

Ladang Teh Bharat Ringlet Cameron Highlands
Sumber: Emiza Zulkifli
Cameron Valley House Tea 1 dan Cameron Valley House Tea 2 adalah 2 daripada 3 buah rumah teh yang diusahakan oleh Ladang Teh Bharat. Kedudukan kedua-duanya hanyalah bersebelahan antara satu sama lain.
Rumah teh yang pertama iaitu Cameron Valley House Tea 1 adalah sedikit kecil berbanding sebuah lagi dan terletak di sepanjang Jalan Besar antara Habu dan Tanah Rata.
Disebabkan laluan yang agak sempit, anda perlu berjalan kaki beberapa anak tangga untuk sampai. Di sini terdapat sebuah kedai teh dan juga rumah teh di mana anda dapat menghilangkan lapar sambil menyaksikan pemandnagan indah kawasan ladang.
Berjarak hanyalah 700 meter dari satu sama lain, rumah teh yang seterusnya iaitu Cameron Valley House Tea 2 adalah yang terbesar daripada 3 buah rumah teh yang diusahakan Bharat Group.
Untuk menuju ke sini anda hanya perlu berjalan kaki atau boleh meletakkan kereta di kawasan parking luas yang disediakan. Seperti mana di House Tea 1, Cameron Valley House Tea 2, turut menempatkan kedai teh dan juga tea house di mana anda boleh menjamu selera sambil menikmati pemandangan ladang teh.

Alamat: Bharat Tea Plantations Sdn. Bhd. Tanah Rata, Cameron Highlands, Pahang

36. Cameron Valley Tea House Kuala Terla

Cameron Valley Tea House Kuala Terla
Sumber: Cameron Valley Tea House KT
Cameron Valley Tea House Kuala Terla adalah salah satu daripada 3 buah rumah teh di bawah Bharat Group.
Terletak di Kuala Terla, iaitu di bahagian utara Cameron Highlands, Cameron Valley Tea House Kuala Terla adalah rumah teh yang paling kurang dilawati jika dibandingkan dengan yang lain memandangkan lokasinya yang terletak agak jauh.
Sekiranya anda berpeluang ke sini, bolehlah singgah menikmati makanan di kafenya yang menghidangkan menu seperti puff, sup cendawan, aiskrim, kek dan pelbagai lagi pencuci mulut lain.
Lokasinya hanyalah bersebelahan dengan Cameron Adventurous. Cukup sesuai untuk anda singgahi sama ada sebelum melakukan aktiviti lasak di sana atau selepas kelaparan beraktiviti.
Alamat: Cameron Valley Tea House KT, 49th Mile Kuala Terla, Cameron Highlands, 39000, Tanah Rata, Pahang

35. Cactus Point

Cactus Point Cameron Highlands
Sumber: Cactus Point,Cameron Highlands
Selain teh dan buah strawberi, tanaman lain yang agak popular di Cameron Highlands dan sering menjadi buah tangan sesiapa yang pernah datang bercuti ke sini adalah pokok kaktus. Salah satu lokasi di mana anda dapat melihat dan membeli bermacam gaya pokok kaktus adalah di Cactus Point.
Tarikan yang berlanskap indah ini adalah salah satu lokasi yang wajib disinggahi terutama sekali kerana kemasukannya juga percuma. Tempat meletak kereta yang disediakan juga cukup luas, jadi tak perlulah risau kalau anda datang pada musim cuti sekolah sekali pun.
Bukan sekadar kaktus, sebaik memasuki Cactus Point, anda akan terlihat pelbagai jenis tanaman bunga yang terletak di sebelah kiri, di sebelah kanan pula terdapat tanaman buah strawberi. Pokok kaktus pula boleh dilihat terletak di tengah-tengah kebun ini.
Alamat: Cactus Point, Brinchang, 39000 Cameron Highland, Pahang

34. Highlands Apiary Farm

Highlands Apiary Farm
Sumber: Highlands Apiary Bee Farm
Highlands Apiary Farm adalah sebuah ladang lebah yang terletak di Ringlet. Di sini, anda sekeluarga dapat mempelajari kitaran hidup lebah dan bagaimana madu lebah diekstrak daripada sarangnya.
Sebagai sebuah ladang lebah, ladang ini turut menghasilkan pelbagai tanaman bunga-bungaan yang penuh warna-warni sebagai sumber makanan bagi lebah untuk seterusnya menghasilkan madu.
Aktiviti lain yang boleh dilakukan di ladang ini adalah melawati kedai madu lebah untuk membeli pelbagai produk berasaskan madu, peluang untuk memetik buah strawberi, mendengar penjelasan tentang bagaimana madu dihasilkan dan merasai madu secara percuma.
Alamat: 1/2 Jalan BOH, Tanah Rata, 39000 Ringlet, Pahang

33. Pasar Kea Farm

Pasar Kea Farm
Sumber: Pasar Kea Farm
Sudah puas makan angin di Cameron Highlands? Kalau masih banyak ruang kosong dalam kereta anda tu, jangan balik dulu! Mai singgah ke Pasar Kea Farm.
Terletak hanyalah dalam sekitar 2 ke 3 km dari Brinchang dan Tringkap, di sini anda boleh melihat pelbagai pilihan sayuran dan buah-buahan segar seperti buah strawberi, oren, jagung mutiara, sayur kobis, produk jem, teh dalam aneka perisa dan bermacam-macam lagi yang diniagakan oleh kebanyakannya para pekebun dan petani sendiri.
Tidak jauh dari sini, anda boleh berjalan kaki untuk ke ladang lebah dan juga taman rama-rama.
Alamat: Kea Farm, 39100 Brinchang, Pahang

32. Rose & Orchid Garden

O&R Garden Cameron Highlands
Sumber: O&R Garden Cameron Highlands
Setibanya di Rose & Orchid Garden, anda akan disambut oleh dekorasi bunga yang cukup menarik mata dan seorang jurugambar yang sentiasa bersedia untuk mangambil foto anda dengan berlatar belakangkan dekorasi ini.
Di ruangan yang seterusnya, anda dapat melihat pelbagai jenis burung termasuklah burung turki di dalam sangkar yang ada. Di dalam taman ini turut terdapat ladang sayuran, pokok bunga raya serta laluan pendek yang lengkap dengan pondok buluh.
Sebagai kebun bunga, sudah semestinya terdapat pelbagai jenis bunga beraneka warna yang sangat menyejukkan mata di samping dapat menikmati aroma yang cukup menyegarkan.
Sebelum pulang, anda boleh singgah ke kedai yang menjual pelbagai jenis tanaman atau ke restorannya untuk menghilangkan bunyi perut yang kelaparan.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Rose & Orchid Garden, 74, Green Cow, 39000 Brinchang, Cameron Highlands, Pahang

31. Taman Agro Al-Mashoor

Taman Agro Al Mashoor Cameron
Sumber: Taman Agro Al Mashoor
Taman Agro Al-Mashoor yang terletak di Taman Sedia atau kawasan yang digelar sebagai ‘kampung Melayu’ ini adalah salah sebuah kebun strawberi yang agak terkenal di Cameron.
Perkara wajib yang anda mesti buat kalau datang ke sini adalah untuk mencuba aiskrim strawberinya yang dikatakan melampau keenakannya kerana rasa strawberinya yang cukup padu serta tekstur yang sangat berkrim.
Bukan sekadar menjual aiskrim yang enak, produk lain yang boleh dibeli serta dihasilkan sendiri oleh Taman Agro Al-Mashoor adalah seperti jem, kordial, halwa, sambal dan pelbagai lagi yang kesemuanya adalah berasaskan buah strawberi.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Taman Agro Al-Mashoor, No. 20, Cameron Highlands, Taman Sedia, 39000, Tanah Rata, Pahang

30. Arked Peladang Cameron Highlands

Arked Peladang Cameron Highlands
Sumber: As Ma Ra
Hanyalah 500 meter dari Pekan Brinchang, Arked Peladang Cameron Highlands (Farmers Arcade) adalah lokasi tarikan di mana anda boleh membeli pelbagai tanaman bunga serta pokok kaktus untuk dijadikan hiasan di rumah.
Antara pokok bunga yang boleh didapati di sini adalah bunga matahari, bunga raya, bunga lavender dan lain-lain lagi. Dengan kedudukan pokok bunga yang bercampuran antara satu sama lain, campuran aroma bunga mekar yang menyapa deria bau melahirkan suasana yang sungguh menyegarkan. Ingin menikmati aroma yang sama sepanjang perjalanan pulang menaiki kereta? Belilah sebanyak mungkin jenis bunga yang ada ya?
Kedudukannya yang terletak sederet dengan pelbagai kedai lain memudahkan anda untuk mencari pelbagai lagi cenderahati serta produk yang sinonim dengan Cameron Highlands.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Farmers Arcade Cameron Highlands, 39000, Brinchang, Cameron Highlands, Pahang

29. Taman Pertabalan Tanah Rata

Taman Pertabalan Tanah Rata Cameron
Sumber: Taman Pertabalan Cameron Highlands
Terletak di tengah-tengah kawasan bandar, Taman Pertabalan Tanah Rata adalah lokasi yang menarik untuk anda mendapatkan udara segar sambil menikmati pemandangan lanskap indah di sekitar.
Suhu di taman ini terutama sekali pada waktu pagi dan lewat petang sungguh dingin, cukup menarik untuk dijadikan lokasi berjogging dan berekreasi bersama keluarga.
Anak-anak pula boleh berseronok bermain di taman permainan yang disediakan. Selain itu, anda juga boleh menyewa basikal yang disediakan untuk makan angin sepuas hati di sekitar taman.
Nak lebih seronok? Apa kata kalau anda beli buah-buahan atau makanan segar yang ada di sekitar Cameron Highlands sebelum datang ke sini untuk berkelah? Pemandangan yang indah, makanan segar dan udara yang dingin, apa lagi yang anda perlukan untuk sebuah percutian yang sempurna? Alamat
Alamat: Taman Pertabalan Tanah Rata, 12, 59, 39000 Tanah Rata, Cameron Highlands, Pahang

28. Taman Rama-Rama Kea Farm

Taman Rama-Rama Kea Farm
Sumber: Ichinohe / CC BY 2.0
Taman Rama–Rama Kea Farm adalah salah satu destinasi popular di Cameron yang bertapak di Kea Farm, Brinchang. Kalau anda ingin belajar sedikit tentang kehidupan semulajadi rama-rama atau melihat spesis rama-rama beraneka jenis.
Di taman yang tertutup ini rama-rama terbang secara bebas dan jangan terkejut jika ada yang hinggap di baju anda semasa anda berada di sana nanti.
Selain dari rama-rama anda juga dapat menyaksikan gelagat haiwan liar lain seperti ular, biawak dan serangga yang menakjubkan.
Alamat: Batu 43, Kea Farm, 39100, Cameron Highland

27. MARDI Agrotechnology Park

Mardi Agrotechnology Park
Sumber: Zaimah
Mardi Agrotechnology Park Tanah Rata merupakan salah satu tarikan utama di Cameron Highland yang berjaya menarik sebanyak 100,000 pengunjung setiap tahun dan merupakan pusat penyelidikan MARDI yang tertua di Malaysia.
Di sini terdapat 40 jenis bunga rose berlainan, 10 jenis strawberry, dan pelbagai pokok buah-buahan yang beraneka jenis.
Agrotechnology park terbahagi kepada 6 bahagian utama iaitu Rose Garden, Herb Garden, Orchid Garden, English Garden, Research Centre and kedai cenderamata.
Alamat:  JKR266, Jln Persiaran Endah, Tanah Rata, 39000, Cameron Highlands.

26. Muzium Time Tunnel

Muzium Time Tunnel
Sumber: Ipohworld.com
Muzium ini dibuka oleh seorang penduduk tempatan bernama See Kok Shan dan merupakan koleksi peribadinya. Di dalam terdapat sebenyak 1740 barang bersejarah yang dipameran.
Muzium Time Tunnel ini dijadikan tempat menyimpan memori dan sejarah Cameron Highland dari zaman perintahan British hinggalah ke zaman sekarang.
Antara pameran yang menarik di sini adalah barang ketinggalan kerajaan British, baju kaum peranakan, dapur antik yang penuh dengan hiasan lama, barang koleksi antik seperti kotak rokok dan tin minuman lama. Muzium ini boleh di jumpai di Brinchang dan ia berkonsi tempat dengan Kok lim Strawberry Farm.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: UT/MR/F-255, Jalan Sungai Burong, Brinchang, 39100 Cameron Highlands.

25. 5D Art Muzium

5D Muzium Cameron Highland
Sumber: Cameron Square
Baru-baru ini terdapat sebuah kompleks membeli belah baru sahaja dibuka bernama Cameron Square. Apabila dibandingkan dengan shopping kompleks yang lain ia unik sedikit kerana didalam bangunan ini terkandung sebuah muzium yang luar biasa.
5D Art Muzium ini terletak di tingkat 2, dan ia merupakan pameran lukisan 5D beraneka tema. Jika anda seorang peminat setia selfie pastikan anda datang ke sini untuk bergambar sebentar.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: The Square, Jalan Aranda Nova, GreencowBrinchang, 39100 Cameron Highland

24. Cactus Valley

Cactus Valley Cameron Highland
Sumber: Subuttra Farm
Bukan selalu kita dapat melihat sebuah taman penuh dengan pokok kaktus betul? tapi diCactus Valley anda dapat berjalan di taman yang dihias penuh dengan beraneka jenis pokok kaktus.
Jika anda berada di pekan Brinchang anda hanya perlu berjalan kaki sahaja untuk sampai ke Cactus Valley. Selain daripada melihat pokok kaktus, jika anda berminat, anda juga boleh membeli satu pokok kaktus untuk dibawa pulang sebagai kenangan.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Cactus Valley, Pekan lama, Brinchang, 39100, Cameron Highlands.

23. Lata Iskandar

Lata Iskandar
Sumber: Yasmine Aliza
Dalam perjalanan ke Cameron Highland, 25 kilometer sebelum sampai ke pekan Ringlet, terdapat sebuah air terjun bernama Lata Iskandar.
Air terjun ini mempunyai ketinggian 25 meter dan amat sesuai untuk mereka yang mencari tempat untuk menyejukkan badan pada hari yang panas.
Pada hari cuti sekolah atau hujung minggu tempat ini dibanjiri dengan pelancong yang datang untuk menikmati keindahan air terjun tersebut.

22. Pasar Malam Pekan Brinchang

Pasar Malam Golden Hills Cameron Highlands
Sumber: Informasi Malaysia
Pasar Malam Cameron yang sebelum ini berlokasi di Pekan Brinchang telah dialihkan lokasinya ke Sungai Ruil dan tidak jauh dari Cameron Golden Hills Resort.
Untuk datang ke sini, waktu yang disarankan adalah seawal yang boleh untuk mengelakkan masalah ketika mencari tempat meletak kenderaan atau lebih mudah, anda menginap sahaja di hotel berdekatan dengan pasar.
Apa yang ada di pasar malam ni sampai membuatkan ianya salah satu lokasi hotspot di Cameron? Bukanlah seperti pasar malam biasa, di sini, anda dapat menemui pelbagai hasil jualan yang fresh dari ladang seperti buah strawberi, bermacam jenis sayuran yang segar, serbuk teh, pokok-pokok hiasan dan pelbagai lagi cenderahati yang lain.
Notis: Lokasi ini telah bertukar nama ke Pasar Malam Golden Hills Cameron Highlands.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
Alamat: Jalan Sungai Ruil, Brinchang, 39000, Pahang

21. Lavender Garden

Kebun Pokok Lavendar
Sumber: Mei Li
Lavender Garden merupakan salah satu tarikan baru di Cameron Highland dan sesuai dengan namanya, ia adalah Kebun Bunga Lavendar yang pertama dibuka kepada khalayak ramai.
Walaupun kawasanya tidak besar apabila dibandingkan dengan tarikan lain di Cameron Highland, tetapi ia sungguh berbaloi untuk mereka yang suka bergambar.
Selain daripada melihat bunga anda juga bepeluang untuk menikmati Ice Cream perisa lavender.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Cameron Lavender Garden, Tringkap, 39100 Cameron Highlands.

20. Fragrance Nursery

Fragrance Nursery Cameron Highland
Sumber: Azlan Syazani
Fragrance Nursery merupakan destinasi yang sesuai untuk penggemar bunga sejati. Mereka sudah lama menjadi bembekal tumbuhan pasu terkenal di Cameron Highland yang telah beroperasi selama 25 tahun.
Antara bunga yang dipamerkan disini adalah Lavender, Rosemary, Orkid, Ros, Kekwa dan 100 jenis tumbuhan flora yang lain. Baru-baru ini mereka juga telah mula menanam anggur.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Batu 41, Jalan Kea Farm, Brinchang, 39100 Cameron Highlands.

19. Air Terjun Robinson

Air Terjun Robinson
Sumber: Servus / CC BY 2.0
Jika anda lebih cenderung kepada aktiviti luaran dan ingin melihat keindahan alam yang ditawarkan oleh Cameron Highland singgah sebentar di air terjun Robinson.
Air Terjun Robinson merupakan satu daripada tiga air terjun popular di Cameron Highland. Untuk ke air terjun ini anda perlu berjalan sebentar di dalam hutan, bagus jika anda penggemar aktiviti jungle trekking.
๐Ÿ“
 Alamat
Alamat: Tanah Rata, 39000 Cameron Highland.

18. Rose Centre

Rose Centre Cameron
Sumber: Wen Chee
Rose Centre Kea Farm terletak 3.5km dari pekan Brinchang. Tempat ini dihias dengan bunga ros yang beraneka jenis. Selain daripada bunga ros, pengunjung juga dapat membeli bunga pasu dan pokok kaktus.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Rose Centre, Brinchang, 39000 Cameron Highland

17. Mossy Forest

Mossy Forest
Sumber: Andy Enero / CC BY 2.0
Mossy Forest merupakan destinasi khas buat mereka yang datang untuk menikmati kecantikan alam semulajadi yang ditawarkan oleh Cameron Highland.
Mossy Forest unik apabila dibezakan dengan hutan lain kerana ia terletak di kawasan yang tinggi. Gabungan udara yang sejuk dan lembab, menjadikan atmosfera di dalam hutan sesuai untuk tumbuhan seperti fern, moss, lichen dan bunga orkid.
Kalau anda bertuah anda juga dapat melihat haiwan liar seperti ular, burung dan katak. Daripada Mossy Forest ini anda juga boleh meneruskan perjalanan ke puncak Gunung Brinchang jika anda berani.
๐Ÿ“
 Alamat
Alamat: Mossy Forest, Brinchang, 39000 Cameron Highland

16. Ladang Lebah Ee Feng Gu

Ladang Lebah Ee Feng Gu
Sumber: Ee Feng Gu Apiary
Ladang Lebah Eu Feng Gu boleh dijumpai 3.5km dari pekan Brinchang berhampiran dengan Equatorial Resort. Di sini anda dapat belajar sedikit sebanyak tentang proses menghasilkan madu dan cara betul menjaga lebah.
Selain daripada itu disini juga terdapat galeri membeli-belah yang besar dan tempat permainan kanak-kanak, muzium mini dan cafรฉ.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: 75, Batu 43, Green Cow, Kea Farm, Brinchang, 39100 Cameron Highlands

15. Observation Tower

Observation Tower
Sumber: Strawberry Park Resort
Jika anda merancang untuk ke Mossy Forest dan berniat untuk meneruskan perjalanan ke puncak Gunung Brinchang jangan lepaskan peluang untuk melihat pemandangan dari atas Observation Tower.
Di puncak nanti anda berada 2032 meter dari paras laut dan dari sini anda dikelilingi pemandangan menakjubkan yang terbentang luas dihadapan mata.
๐Ÿ“
 Alamat
Alamat: Gunung Brinchang, Cameron Highlands

14. Air Terjun Parit

Air Terjun Parit
Sumber: YK Chia
Air Terjun Parit ini tersembunyi didalam taman rekreasi Kampung Sedia tidak jauh jika anda berjalan kaki dari tanah rata 800 meter dari Hotel Pines Century.
Selain daripada bermandi di air terjun pelawat juga dapat menikmati keindahan hutan hijau yang mengelilingi air terjun tersebut. Terdapat jalan-jalan kecil jika anda minat jungle trekking.
Jika anda merancang untuk memandu kesini anda boleh parking di tempat letak kereta percuma yang disediakan. Di sini juga terdapat kelengkapan lain seperti tempat permainan kanak-kanak dan tandas.
๐Ÿ“
 Alamat
Alamat:  Tanah Rata, Cameron Highland, 39000

13. Gunung Irau

Gunung Irau
Sumber: Suhaila Shila
Gunung Irau adalah gunung yang tertinggi di Cameron Highland dan puncaknya terletak 2110 meter diatas paras laut. Jika anda mencari tempat menarik untuk mendaki gunung semasa berada di Cameron Highland mungkin Gunung Irau jawapannya.

12. Big Red Strawberry Farm

Big Red Strawberry Farm
Sumber: Linus Mak / CC BY 2.0
Mengidam makan Strawberry segar baru sahaja dipetik? di Big Red Strawberry Farm anda dapat merasa nikmat makan Strawberry segar.
Kebanyakkan stawberry yang dijumpai di Malaysia datang dari Cameron Highland dan di sini anda dapat melihat bagaimana process menjaga pokok strawberry. Dengan bayaran yang kecil anda juga dapat memetik strawberry anda sendiri.
Selain dari strawberry, di sini juga terdapat Cafรฉ, kedai cenderamata dan kedai sayur organik segar.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Big Red Strawberry Farm, Brinchang, 39100 Cameron Highland.

11. Cameron Adventurous

Cameron Adventurous Cameron Highlands
Sumber: Cameron Adventurous
Cameron Highlands bukan sekadar tempat untuk memetik buah strawberi dan makan sayur-sayuran yang ditanam segar di sini, tapi juga boleh dijadikan tempat untuk anda melakukan aktiviti lasak!
Aktiviti lasaknya pun sesuai untuk sesiapa sahaja. Namun begitu, untuk aktiviti ATV, hanya mereka yang berumur lebih daripada 16 tahun. Manakala untuk aktiviti Safari 4×4 pula boleh disertai sesiapa sahaja.
Terletak di ladang teh Cameron, Kuala Terla, dan hanyalah 22 km dari Tanah Rata, dengan menyertai Cameron Adventurous, anda sekeluarga dapat menghirup udara segar Cameron dan pemandangan sekitar ladang dengan cara yang pasti menyeronokkan.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Cameron Valley, Kuala Terla, 39000 Cameron Highlands

10. Avant Chocolate Cameron Highlands

Avant Chocolate Factory Cameron Highlands
Sumber: Avant Chocolate Cameron Highland
Suka makan yang manis-manis? Ini adalah syurga untuk deria rasa anda. Dengar namanya,Avant Chocolate, mesti anda ingat ianya hanyalah sebuah kafe kan?
Sebenarnya Avant Chocolate ini menawarkan 2 tarikan yang best, iaitu seperti yang disangka tempat menjamu selera Strawberry Moment Dessert Cafe dan tempat menikmati pemandangan yang mengujakan, Green Garden View.
Sebaik sampai di sini, anda boleh menikmati pemandangan alam flora di sekitar yang termasuklah tanaman buah strawberi sambil menarik nafas segar udara yang bersih. Tarikan lain yang ada di sini adalah laluan Make A Wish dan House of Lavender. Ini pasti menjadi satu kerinduan sebaik pulang ke kota nanti.
Setelah puas menyegarkan mata, anda boleh menuju ke kafenya untuk menikmati pelbagai makanan yang berasaskan coklat, strawberi dan juga ais-krim, semuanya mengiurkan! Antara makanan yang dihidangkan adalah strawberry puff dan kek ais krim strawberry.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
Alamat: 11, Taman Matahari Cerah, Kampung Raja, 39010, Cameron Highlands

9. 200 Seeds Cafรฉ

200 Seeds Cafรฉ Abang Strawberry Cameron Highland
Sumber: 200 Seeds Cafe by Abang Strawberry
Tak kenyang lagi makan di Avant Chocolate? Anda boleh meneruskan misi jalan-jalan cari makan di Cameron Highlands dengan melawat 200 Seeds Cafรฉ.
Macam-macam menu yang tersedia dekat sini, dan seperti biasa, kalau lokasi kafenya dekat Cameron Highlands, sudah semestinya banyak menu yang disediakan memiliki ‘elemen’ strawberi. Selain menu makanan yang boleh terus dimakan di kedai, 200 Seeds Cafรฉ turut menjual banyak lagi produk berasaskan strawberi yang lain yang boleh anda beli untuk dijadikan buah tangan.
Kalau anda nak tahu, 200 Seeds Cafรฉ agak terkenal dengan produk-produk seperti Sambal Strawberry Ikan Masin, Kordial Strawberry dan Jem Strawberry. Untuk makanan yang boleh terus dinikmati di sini pula adalah menu nasi lemak sambal strawberrynya. Memang pergh!
Kalau boleh, anda datanglah ke sini selain daripada hujung minggu atau hari cuti sekolah atau cuti umum untuk mengelakkan kesesakan orang ramai, sebab kedai ni memang hot!
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
Alamat: No 27, Kampung Taman Sedia, Tanah Rata, Cameron Highlands

8. Blue Valley Flowers

Blue Valley Flowers Cameron Highlands
Sumber: Extremesh
Terletak tidak jauh dari pekan Tringkap, Blue Valley Flowers adalah tempat di mana anda dapat menikmati kesegaran haruman bunga-bungaan yang pelbagai jenis.
Setelah puas menghidu bauan yang harum pokok-pokok bunga yang pelbagai warna di sini, anda boleh melawat kebun strawberinya dan melihat bagaimana persekitaran yang sesuai untuk penanamannya sambil memilih buah strawberi untuk dipetik dan dibawa pulang.
Seperti biasa, jangan petik sampai terlupa yang buah-buah ini akan ditimbang untuk dibayar pula.
Selain tarikan flora, pemilik kebun ini turut memiliki hobi yang lain iaitu mengumpulkan spesies burung-burung yang menarik. Anda boleh melihat burung-burungnya yang diletakkan di dalam sangkar dan kalau ada yang menarik hati, anda boleh membeli burung tersebut.
๐Ÿ“
 Alamat
Alamat: Blue Valley Flower Farm, Blue Valley, 39000 Cameron Highlands

7. KC Kwang & Sons Grape Farm

Kwang & Sons Grapes & Tomato Farms Cameron Highlands
Sumber: Sallehudin Ahmad
KC Kwang & Sons adalah sebuah ladang tomato dan anggur yang terletak di Kampung Raja. Berkeluasan 60 hektar, penghasilan buah anggur dan tomato yang  terdapat di sini cukup banyak sehinggakan sebahagiannya dieksportkan ke luar negara.
Untuk pengetahuan anda, buah anggur yang ditanam di sini adalah daripada jenis ‘Kyoho’ yang merupakan jenis anggur yang besar dan manis. Kalau anda nak makan buah anggur puas-puas, datanglah pada ketika musim menuai tiba iaitu pada bulan Jun dan Disember setiap tahun.  Rancang perjalanan anda betul-betul ya?
Selain melihat kawasan ladang, anda sekeluarga juga boleh meneroka kawasan kilang ladang ini sendiri untuk melihat bagaimana hasil tuaian diproses dan dipekkan.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
Alamat: No. 33 Main Road, Kg Raja, 39010 Cameron Highlands, Pahang

6. Tan’s Camellia Garden

Tan’s Camellia Garden Cameron Highland
Sumber: Tan’s Camellia Garden
Tan’s Camellia Garden adalah sebuah ‘taman rahsia’ ataupun ‘secret garden’ yang merupakan hasil tangan pemilik rumah banglo bereka bentuk Inggeris yang terletak di sini, Puan Tan dan suaminya yang memiliki kelulusan dalam bidang botani.
Dikatakan terdapat lebih daripada 200 spesies tumbuhan yang telah ditanam di sekitar taman yang tidak ubah macam dalam dunia fantasi ni.
Antara tumbuhan yang ada di sini adalah bunga lili, azalea, gardenia, magnolia, orkid liar dan pelbagai jenis tanaman lagi yang termasuklah pokok-pokok herba. Bukan sekadar untuk dilihat, sebab anda juga boleh membeli anak-anak pokok yang dijual di sini dengan harga yang sangat berpatutan (jangan lupa untuk cuba tawar-menawar).
Bagi anda yang suka melakukan aktiviti memerhati burung, ini juga adalah salah satu lokasi yang menarik. Lokasinya, hanyalah dalam sekitar 20 minit jika berjalan kaki dari jalan utama di pejabat pos Tanah Rata.
๐Ÿ“
 Alamat
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Tan’s Camellia Garden, 39000 Tanah Rata, Cameron Highlands

5. Raju Hill Strawberry Farm

Raju Hill Strawberry Farm Cameron Highland Image
Sumber: Atyplanet Travel-Event‎
Raju Hill Strawberry Farm adalah sebuah tarikan yang terletak hanya 3 km dari pekan Brinchang. Sepertimana Avant Chocolate, Raju Hill Strawberry Farm juga menawarkan 2 tarikan dalam satu tempat yang sama.
Tarikan yang pertama di sini adalah kebun strawberi yang mana anda dapat melihat pemandangan sekitar ladang dan juga tempat pemprosesannya. Kat sinilah anda patut beli buah strawberi banyak-banyak kerana harganya sangat murah.
Tarikan yang kedua pula adalah kafenya yang menghidangkan pelbagai jenis makanan seperti ais krim, waffles, kek, pastri dan banyak lagi!
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
Alamat: Raju’s Hill Strawberry Farm 42nd miles, Kea Farm, 39100 Cameron Highlands

4. Mah Meri Art Gallery

Mah Meri Art Gallery Cameron Highlands
Sumber: Mah Meri Art Gallery
Anda rasa betul-betul dah tahu segalanya tentang negara yang menjadi tempat tinggal? Pernah dengar tentang masyarakat orang asli di Malaysia iaitu Mah Meri?
Inilah salah satu perkara menarik untuk diterokai di Cameron Highlands. Di Mah Meri Art Gallery, anda dapat belajar pelbagai perkara tentang budaya mereka dan ini termasuklah seni arca yang dihasilkan.
Untuk pengetahuan anda, masyarakat Orang Asli Mah Meri gemar menggunakan arca kayu untuk mengekspresikan kepercayaan dan budaya mereka. Kebiasaannnya, untuk tujuan pembuatan arca, mereka menggunakan kayu jenis nyireh batu. Selain arca, hasil tangan kayu lain yang terdapat di sini adalah topeng muka dan juga ukiran.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Mah Meri Art Gallery, No 29 & 30, 1st Floor, Main Road, 39000 Tanah Rata, Cameron Highlands

3. Rose Valley

Rose Valley Cameron Highland Image
Sumber: dangdiren.com.my
Sekiranya anda tercari-cari di mana agaknya lokasi yang best nak bergambar dekat Cameron Highlands ni, Rose Valley adalah salah satunya.
Betapa luasnya ladang bunga ros ini yang boleh anda terokai, sampaikan 2 jam pun tak cukup! Jangan terkejut kalau sebaik masuk sahaja ke dalam kawasan ladang, anda mungkin akan dikejutkan dengan kehadiran burung merak yang diletakkan dalam sangkarnya. Di sekitar taman yang indah ini juga, disediakan prop-prop yang menarik untuk anda jadikan tempat bergambar.
Selain bunga ros yang terdapat lebih daripada 450 jenis, anda juga boleh melawat kedainya yang menjual pelbagai jenis sayuran, bunga, buah-buahan.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Rose Valley, 148 Tringkap, Cameron Highlands

2. Green View Garden

Green View Garden Cameron Highlands Image
Sumber: Aylwin Lim
Green View Garden adalah sebuah tarikan yang terletak di Kampung Raja. Sekiranya anda melawat taman indah ini, anda dapat melihat sayur-sayuran yang ditanam melalui kaedah hyroponik, ladang strawberi dan banyak lagi.
Bagi anda yang membawa anak kecil pula, mereka pasti seronok dapat melihat kehadiran pelbagai jenis haiwan seperti burung, kura-kura dan arnab di dalam zoo mininya. Anda sekeluarga boleh memberi makan haiwan-haiwan yang terdapat di sini dengan sedikit caj yang tidaklah mahal mana.
Sebelum pulang, anda boleh membeli sedikit buah tangan atau cenderamata yang terdiri daripada pokok-pokok bunga, produk lavendar dan banyak lagi.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
Alamat: 11, Taman Matahari Cerah, 39010, Kampung Raja, 39000 Tanah Rata

1. Ladang Teh Boh

Ladang Teh Boh Cameron
Sumber: Nurul
Apabila di sebut sahaja nama Cameron Highland pasti anda terbayang ladang teh hijau yang luas, ini kerana Cameron Highland memang dikenali oleh pengeluaran tehnya.
Boh merupakan pengeluar teh terbesar di Malaysia dan mereka memiliki 3 ladang teh terkenal di Cameron Highland yang terletak di kawasan Ringlet dan Brinchang.
Ladang teh yang terletak di sungai palas ini mempunyai keluasan 8 ribu ekar dan merupakan ladang teh yang terluas di Asia Tengara.
Di sini anda dapat melawat kilang teh sambil mempelajari sedikit tentang process membuat sebuah uncang Teh Boh. Anda juga boleh berehat sambil menghirup satu cawan teh Boh panas di kafe yang disediakan.
Jika anda hanya sempat melawati satu tempat sahaja semasa berada di Cameron Highland nanti, pastikan anda datang kesini kerana pemandanganya memang luar biasa.
๐Ÿ“
 Alamat
⌚
 Waktu Operasi
๐Ÿ’ฒ
 Harga Tiket
Alamat: Ladang Teh Boh, Ringlet, 39200, Cameron Highlands


Tamat sudah senarai tempat menarik di Cameron Highland dan saya harap ia dapat memudahkan anda merancang percutian ke sana nanti.

Penginapan di Cameron Highland

the-balas-holiday-chalet-cameron-highlands-picture-2
Memilih penginapan yang betul dapat melengkapkan pengalaman bercuti dan menambah kepada kepuasan semasa bercuti. Kebanyakkan penginapan di Cameron Highland terletak di dua pekan yang popular iaitu Pekan Brinchang dan Pekan Tanah Rata.
Tidak kira jika anda mencari hotel romantik untuk percutian bersama orang yang tersayang ataupun apartment jika anda bercuti secara berkumpulan, pasti ada penginapan yang padan dengan apa yang dicari. Di bawah kami sertakan beberapa pilihan penginapan untuk rujukan anda.

Avillion Cameron Highland

Avillion Hotel Cameron Highland - Main Image
Avillion Cameron Highland adalah sebuah penginapan indah di kawasan tanah tinggi ini. Hotel ini menawarkan 100 buah bilik yang dihias dengan moden menggunakan warna-warna monokrom hitam dan putih secara keseluruhannya.
Penggunaan warna yang tidak banyak ini turut menjadikan biliknya kelihatan lebih luas daripada biasa. Antara jenis penginapan yang ditawarkan adalah bilik studio dan juga suite family 2+1.
Avillion Hotel Cameron Highland - Room Image
Bukan itu sahaja, sarapan pagi yang disediakan penginapan ini turut menyelerakan. Kalau anda jenis yang suka minum kopi, mesti cuba kopi yang dihidangkan di restoran hotel ni, memang kaw!
Kemudahan lain yang disediakan Avillion Cameron Highland adalah wifi yang pantas dan tempat meletak kereta. Lokasinya, cukup strategik, terletak dekat dengan banyak kedai makan, dan kedai-kedai lain di sekitar Tanah Rata.
Harga: Dari RM210+ Semalaman
Alamat: C-3, Jalan Camelia, 39000 Cameron Highlands
Selanjutnya Di Booking.com

Century Pines Resort Cameron Highlands

Century Pines Resort Hotel Cameron Highlands - Main Image
Tidak jauh dari Stesen Bas Tanah Rata, Century Pines Resort Cameron Highlands adalah sebuah penginapan yang cukup sempurna dalam segala aspek selain lokasinya yang strategik.
Mengetengahkan gaya mewah klasik dalam rekaan dalamannya, Century Pines Resort Cameron Highlands adalah sebuah penginapan yang cukup sesuai untuk anda yang mendambakan kesempurnaan sewaktu percutian.
Century Pines Resort Hotel Cameron Highlands - Room Image
Percayalah, segala masalah yang selama ini terbeban hilang serta-merta sebaik terpandang keindahan yang ditawarkan di sekitar resort ini. Sambil bersantai-santai di sekitar resort, anda dapat menikmati keindahan flora dan fauna serta udaranya yang menyegarkan.
Setelah puas makan angin, anda boleh menggunakan banyak kemudahan mewah yang ditawarkan hotel ini seperti rawatan spa yang melegakan badan, sauna, jakuzi dan pusat kecergasan. Semua kemudahan yang diidamkan di sebuah pusat penginapan tersedia di resort.
Bukan itu sahaja, bagi anda yang ingin bersantai, boleh menggunakan kemudahan wifi yang super duper laju yang disediakan pihak hotel. Kesemua yang disediakan hotel ini memang terbaik!
Harga: Dari RM219+ Semalaman
Alamat: Lot 42 Jalan Masjid , 39000 Tanah Rata
Selanjutnya Di Booking.com

Heritage Hotel Cameron Highland

Heritage Hotel Cameron Highland - Main Image
Heritage Hotel Cameron Highland adalah sebuah penginapan butik dengan gaya Tudor ataupun Inggeris klasik. Sebaik terpandang bangunan hotel ini dari jauh ditambah lagi dengan udara segar kawasan tanah tinggi Cameron Highlands ini, pasti membuatkan anda terasa seperti berada di luar negara.
Terletak pada ketinggian 1300 dari paras laut, Heritage Hotel Cameron Highland adalah sebuah pilihan yang tepat untuk anda jadikan tempat penginapan sekiranya anda inginkan sebuah percutian dengan suasana yang relaks dan mendamaikan jiwa.
Untuk menikmati keindahan flora dan udara segar hotel ini, anda boleh bersantai bersama keluarga di dalam taman berlanskap indah yang disediakan.
Heritage Hotel Cameron Highlands - Room Image
Kemudahan lain yang boleh anda gunakan di hotel ini adalah perpustakaan, restoran hotel, gym yang lengkap dengan pelbagai peralatan, tempat permainan kanak-kanak, game room dan banyak lagi!
Lokasinya, hanyalah dalam sekitar 8 ke 10 minit perjalanan untuk ke Tanah Rata termasuklah kawasan-kawasan yang terdapat banyak gerai buah-buahan dan kedai makan. Tarikan-tarikan seperti Lembah Kaktus dan Ladang Strawberi pula terletak kurang 4 km dari hotel.
Harga: Dari RM182+ Semalaman
Alamat: Jalan Gereja, 39000 Tanah Rata
Selanjutnya Di Booking.com

Hillview Inn Cameron Highland

Hillview Inn Cameron Highland - Main Image
Hillview Inn Cameron Highland adalah sebuah hotel yang terletak di dalam lokasi yang sungguh nyaman dikelilingi oleh alam flora penuh kehijauan yang menyejukkan mata walau di mana sahaja anda pandang. Pendek kata, kalau anda inginkan suasana yang betul-betul natural, inilah penginapannya.
Bilik-bilik di hotel ini dihias dengan ringkas dan lengkap dengan tingkap yang besar untuk anda menikmati pemandangan di luar dengan sepuas hati. Sesetengah bilik di hotel ini turut menawarkan ruang balkoni. Kalau ada bajet lebih, apa salahnya ambil bilik berbalkoni kan?
Hillview Inn Cameron Highland - Room Image
Dapatlah anda menikmati udara segar di luar tanpa mengira masa sambil duduk bersantai. Antara jenis penginapan yang disediakan adalah bilik hotel biasa, apartment 3 bilik yang luas dan juga homestay dengan 4 buah bilik. Pilihlah yang mana yang sesuai dengan keperluan dan bajet anda.
Lokasinya, terletak hanyalah beberapa minit berjalan kaki untuk ke banyak kedai-kedai makan dan termasuklah kedai 7E sekiranya anda ingin membeli snek. Terminal Bas Tanah Rata pula hanyalah 450 meter atau 5 minit berjalan kaki dari penginapan.
Tarikan-tarikan seperti Cactus Valley, Time Tunnel Museum dan ladang strawberi terletak hanyalah dalam 4 km dari Hillview Inn Cameron Highland, manakala kampung orang asli pula hanyalah 700 meter dari hotel.
Harga: Dari RM179+ Semalaman
Alamat: 17 Jalan Mentigi, Tanah rata, 39000 Tanah Rata
Selanjutnya Di Booking.com

Wan Alyasa Hotel

Wan Alyasa Hotel Cameron Highland - Main Image
Wan Alyasa Hotel adalah sebuah penginapan yang sangat Muslim-friendly untuk anda yang inginkan keselesaan bercuti secara halal, di mana anda tidak perlu risau tentang tahap kebersihan tempat penginapan dan kesesuaian kemudahan yang disediakan untuk tetamu muslim. Bilik-biliknya dihias dengan menggunakan warna-warna natural yang sejuk dipandang mata.
Kemudahan lain yang disediakan adalah tempat meletak kereta bawah tanah, jadi anda tak perlulah risau tentang tempat parking sekiranya membawa kenderaan sendiri.
Wan Alyasa Hotel Cameron Highland - Room Image
Terletak tidak jauh dari pekan Brincang, sekiranya anda menginap di sini, anda tidak perlu risau tentang kedai-kedai makan yang hanyalah beberapa beberapa tapak dari hotel dan ini termasuklah kedai makan tempatan yang dibuka selama 24 jam!
Kalau rasa ingin mengudap sesuatu semasa bersantai di dalam bilik, 7E juga sangat dekat dengan hotel. Tarikan seperti Cactus Valley, Time Tunnel Museum dan ladang stawberi kesemuanya terletak kurang 1 km dari Wan Alyasa Hotel.
Harga: Dari RM99+ Semalaman
Alamat: No. 8 & 9 Brinchangs Square Brinchangs, 39100 Cameron Highlands
Selanjutnya Di Booking.com

Untuk memudahkan anda membuat pilihan penginapan kami telah menulis 3 entri yang menceritakan sedikit tentang jenis penginapan yang ada di Cameron Highland.
Jika anda merancang percutian bajet ke Cameron Highland kami telah menulis entri tentanghotel bajet di Cameron Highland. Di sini kami telah menyenaraikan 15 hotel paling selasa dengan harga yang bebaloi.
Untuk mereka yang mengidamkan pengalaman penginapan yang istimewa pula, kami telah menyediakan senarai 14 hotel paling menarik di Cameron Highland. Didalam entri ini kami telah menulis tentang 14 hotel yang paling mewah dan istimewa, sesuai untuk mereka yang menghargai keselesaan atau sesiapa yang merancang honeymoon romantik di Cameron Highland.

1 comment:

  1. forever living

    ู‡ูŠ ุดุฑูƒุฉ ู…ุชุฎุตุตุฉ ู…ู‚ุฑู‡ุง ูˆู„ุงูŠุฉ ุฃุฑูŠุฒูˆู†ุง ، ุจุงู„ูˆู„ุงูŠุงุช ุงู„ู…ุชุญุฏุฉ ุงู„ุฃู…ุฑูŠูƒูŠุฉ .
    ุชู…ุชู„ูƒ ู‡ุฐู‡ ุงู„ุดุฑูƒุฉ ุฃูƒุจุฑ ุงู„ู…ุฒุงุฑุน، ููŠ ุงู„ุนุงู„ู… ู„ุฒุฑุงุนุฉ ุงู„ุฃู„ูˆููŠุฑุง ( ุงู„ุตุจุงุฑ) ูˆุงู„ุชูŠ ูŠุทู„ู‚ ุนู„ูŠู‡ุง ” ู†ุจุชุฉ ุงู„ู…ุนุฌุฒุฉ” ،ุญูŠุซ ุฎุถุนุช ู„ู„ุนุฏูŠุฏ ู…ู† ุงู„ุจุญูˆุซ، ู†ุธุฑุง ู„ู…ุง ุซุจุช ุนู†ู‡ุง ููŠ ุนุงู„ู… ุงู„ุทุจ ู…ู† ุงู„ููˆุงุฆุฏ ูˆุงู„ู…ุฒุงูŠุง ุงู„ุนู„ุงุฌูŠุฉ، ูˆุงู„ุดูุงุฆูŠุฉ ุงู„ู…ุฐู‡ู„ุฉ ู„ู„ุนุฏูŠุฏ ู…ู† ุงู„ุฃู…ุฑุงุถ ู…ู†ุฐ ู‚ุฑูˆู† ุจุนูŠุฏุฉ .
    ุจุนุฏ ุฐู„ูƒ ุชู‚ูˆู… ู…ุตุงู†ุน ุงู„ุดุฑูƒุฉ ุจุฒุฑุงุนุฉ ุงู„ู†ุจุชุฉ،ุญูŠุซ ุชูˆูุฑ ู„ู‡ุง ุฃูุถู„ ุทุฑู‚ ุงู„ุนู†ุงูŠุฉ ุงู„ุฒุฑุงุนูŠุฉ ูˆุงู„ุฃุณุงู„ูŠุจ ุงู„ุนู…ู„ูŠุฉ، ู„ุฅู†ุชุงุฌ ุงู„ู…ุณุชุญุถุฑุงุช ุงู„ุนู„ุงุฌูŠุฉ ูˆุงู„ุชุฌู…ูŠู„ูŠุฉ ุงู„ุทุจูŠุนูŠุฉ ุจู†ุณุจุฉ(100%) ู…ู† ู‡ู„ุงู… ู†ุจุชุฉ ุงู„ุตุจุงุฑ ุงู„ุณุญุฑูŠุฉ ูˆุงู„ุฑุงุฆุนุฉ ุฏูˆู† ุฅุฏุฎุงู„ ุฃูŠ ุนู†ุตุฑ ูƒูŠู…ูŠุงุฆูŠ ุฃูˆ ุฅุถุงูุงุช ุฎู„ุงู„ ุนู…ู„ูŠุฉ ุงู„ุชุตู†ูŠุน
    ูŠุนุฏ ู‡ุฐุง ู…ูŠุฒุฉ ูุฑูŠุฏุฉ ูˆุฑุงุฆุนุฉ ู„ู…ู†ุชุฌุงุช ุงู„ุดุฑูƒุฉ ุญูŠุซ ุชุชู…ูŠุฒ ุจุงู„ุฌูˆุฏุฉ ูˆุงู„ู†ู‚ุงูˆุฉ ูˆุงู„ู†ูˆุนูŠุฉ ูˆุงู„ุชุฃุซูŠุฑุงุช ุงู„ุชุฌู…ูŠู„ูŠุฉ ูˆุงู„ุนู„ุงุฌูŠุฉ ุงู„ู…ุคูƒุฏุฉ.
    ุฃู…ุง ุจุงู„ู†ุณุจุฉ ู„ุงุชุฌุงู‡ ุงู„ุซู‚ุงูุฉ ุงู„ุญุถุงุฑูŠุฉ ุงู„ูŠูˆู… ูุงู†ู‡ ูŠุนุชู…ุฏ ุนู„ู‰ ุงู„ุนู„ุงุฌุงุช ูˆุงู„ู…ุณุชุญุถุฑุงุช ุงู„ุชุฌู…ูŠู„ูŠุฉ ุงู„ุทุจูŠุนูŠุฉ ،ูƒุจุฏูŠู„ ุนู† ุงู„ุฃุฏูˆูŠุฉ ุงู„ูƒูŠู…ูŠุงุฆูŠุฉ ุจู‡ุฏู ุชุฌู†ุจ ุงู„ุขุซุงุฑ ุงู„ุณู„ุจูŠุฉ، ูˆุญุฏูˆุซ ุฃูŠ ุนุฑุถ ุฌุงู†ุจูŠ ู…ู† ุชู„ูƒ ุงู„ุฃุนุฑุงุถ، ุงู„ุชูŠ ุชุชุฑูƒู‡ุง ุงู„ูƒูŠู…ุงูˆูŠุงุช ุนู„ู‰ ุฌุณู… ุงู„ุฅู†ุณุงู†.
    ุชุชุฑุจุน ุดุฑูƒุฉ ููˆุฑูŠูุฑ ู„ูŠููŠู†ุฌ ุนู„ู‰ ู‚ู…ุฉ ุงู„ู‡ุฑู…، ููŠ ู‡ุฐุง ุงู„ู…ุฌุงู„ ูˆุชุฃุฎุฐ ููŠู‡ ู…ูƒุงู†ุง ุฑููŠุนุง ู…ุฑู…ูˆู‚ุง، ุชุณุจู‚ ุจู‡ ุฌู…ูŠุน ู†ุธูŠุฑุงุชู‡ุง ู…ู† ุงู„ุดุฑูƒุงุช، ู…ู…ุง ูŠุฌุนู„ู‡ุง ุงู„ุดุฑูƒุฉ ุงู„ุฑุงุฆุฏุฉ ุนู„ู‰ ู…ุณุชูˆู‰ ุงู„ุนุงู„ู…، ุฏูˆู† ูˆุฌูˆุฏ ุฃูŠ ู…ู†ุงูุณ ุชุญุช ุฌู…ูŠุน ู…ู‚ุงูŠูŠุณ ุงู„ุฌูˆุฏุฉ ูˆุงู„ุชุทูˆูŠุฑ ูˆุงู„ู†ู…ูˆ

    ReplyDelete